Latijn

5de jaar, 6de jaar (Verder studeren (doorstroom))

Een 'dode' taal, en toch springlevend! Het Latijn is nog lang niet uit de westerse cultuur verdwenen. Integendeel, tal van talen zijn doorspekt met woorden en uitdrukkingen die hun oorsprong vinden in de klassieke talen.

Eeuwenoud maar eeuwig jong!

Onuitputtelijke bron voor taal

Uitdagende studie van teksten

Rijke antieke cultuur

In een notendop

De opleiding

Als je voor Latijn kiest, kies je ook een beetje voor geschiedenis. Zo kom je bv. in de lessen cultuur meer te weten over het leven van de Romeinen. Deze lessen geven je een betere kijk op onze eigen manier van leven, omdat onze leefwereld sterk beïnvloed werd door de Romeinen!

De Latijnse woordenschat helpt je vooruit bij het leren van andere talen zoals Frans of Spaans. Zelfs moeilijke woorden in het Nederlands kun je verklaren. Ook wordt door de Latijnse woordenschat je geheugen dagelijks getraind, waardoor je na verloop van tijd sneller en veel makkelijker uit het hoofd kan leren.

Latijn laat je op zijn eigen unieke manier kennismaken met menselijke taal en communicatie. Het biedt je inzicht in de structuur van de meeste Europese talen en je leert de juiste taal vinden om argumenten overtuigend vorm te geven. Het opent de poorten naar vele cultuurdomeinen en verbindt verschillende beschavingen in vele streken over de eeuwen heen.

3de graad

In de derde graad gaat de aandacht vooral naar de auteurs en hun werk, gesitueerd in hun cultureel-historisch kader. Op het programma staan o.a. poëzie, drama, het keizerlijke Rome, de filosofie van Grieken en Romeinen, het Romeins recht en de taal en cultuur van de christenen en de humanisten. In het kader van de onderzoekscompetentie bekroont een afstudeerproef je opleiding Latijn.

De toekomst ...

Na de derde graad zijn er tal van mogelijkheden voor master- en bacheloropleidingen. We denken o.a. aan taal- en letterkunde, geschiedenis, kunstwetenschappen, psychologie, pedagogische wetenschappen, criminologische wetenschappen, rechten, politieke en sociale wetenschappen, economische wetenschappen, medische wetenschappen en gezondheidszorg, toegepaste biologische wetenschappen, wiskundige ingenieurtechnische wetenschappen, wiskunde …

Elk uur Latijn is voor mij plezier met tekst en cultuur!

Lara

Lestabellen

Leerlingen in actie!