Gezondheidszorg

5de jaar (Verder studeren of gaan werken (dubbele finaliteit))

Ben je sociaal ingesteld, heb je een brede interesse in de gezondheids- en welzijnszorg? En ben je op zoek naar een theoretisch-praktische studierichting die jou voorbereidt op het hoger onderwijs of op een Se-n-Se-opleiding? Dan is Gezondheidszorg misschien wel de richting die jij zoekt.

De opleiding

Gezondheidszorg is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Je ontwikkelt een wetenschappelijk-theoretische basis m.b.t. gezondheidsbevordering, psychologie, agogisch handelen, communicatie en deontologie, de mens en zijn plaats in de samenleving, fysiologie en anatomie. Dit alles met oog voor contexten en voorbeelden uit de gezondheids- en welzijnszorg. Vanuit deze wetenschappelijke theoretische basis leer je als toekomstig verzorgende en zorgkundige vanuit een integrale benadering zorg dragen voor de gezondheidstoestand van de mens en je leert cliënten ondersteunen bij taken van het dagelijks leven.

Je kijkt vanuit een theoretische benadering naar zorg, gezondheid, begeleiding van doelgroepen en de maatschappelijke context van het werkveld.

Je aandacht gaat naar agogiek, ontwikkelingspsychologie (volwassenen en specifieke doelgroepen), (gezondheids)bevordering en -gedrag, sociaal gedrag, anatomie en fysiologie. Je leert verzorgend en zorgkundig handelen vanuit theoretische kaders. Je bent sociaal en communicatief vaardig en werkt graag met mensen.

 

De toekomst

Gezondheidszorg bereidt je niet alleen voor op het hoger onderwijs, maar je hebt ook de kans om de stap te zetten naar de arbeidsmarkt, op basis van de competenties uit de beroepskwalificaties verzorgende en zorgkundige.

Na de derde graad Gezondheidszorg kan je als verzorgende/zorgkundige aan de slag in een woonzorgcentrum, ziekenhuis, thuiszorgdienst of thuisverpleging. De meest logische professionele bacheloropleidingen situeren zich binnen de studiegebieden:

  • Ergotherapie
  • Logopedie 
  • Orthopedie
  • Podologie
  • Toegepaste Gezondheidswetenschappen
  • Verpleegkunde
  • Vroedkunde
  • Onderwijs